Bahan- bahan:
- Ubi Kentang
- Bawang besar
- Tepung
- Salt (Garam)
- Air
Buttercup
Black pepper
Cara- cara:
Basuh kentang, kupas kulit dan potong kecil- kecil. Masukkan dalam periuk bersama air dan garam, dan biarkan sampai kentang masak (lembik).
Bila kentang dah masak, lenyekkan sampai hancur. I pakai garfu je :)
Kemudian, ambil 1/4 daripada kentang yang dah di lenyek tadi dan asingkan. Ambil yang 3/4 lagi dan masukkan butter (lebih kurang 3 or 4 sudu), susu (setengah cawan) dan kacau/gaul/ lenyek sampai rata.
Tips: Jangan masukkan garam lagi sebab kita dah rebus kentang tu tadi dengan garam. Rasa dulu, kalau kurang masin baru lah tambah garam. Mashed potato kita dah siap!
Untuk gravy/ kuah pula, gunakan 1/4 portion yang kita telah asingkan tadi.
Panaskan kuali, masukkan butter dan tumis bawang besar yang telah di blend tadi sampai masak.
Masukkan kentang yang 1/4 portion tadi.
Masukkan susu 1 cawan. Perasa dengan black pepper.
Masukkan air dan tepung.
Kecilkan api dan biar mendidih.
Mashed potato & gravy siap untuk dimakan :)
p/s: Semalam i buat mashed potato, tapi lupa kat rumah bawang dah habis. Sebab tu gravy ni warna dia cerah sangat.
2 comments:
waaaa.. sounds convenient looks yummy! me wanna try lah since i wanna start dieting sebab nak makan banyak later on! :)
yelah u tu. nak diet konon. haha. ok2, all the best with your diet. nanti balik msia leh makan banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.
Post a Comment