The Fans

Monday, January 14, 2013

Tutorial: Tasbih (Prayer Beads)

Alhamdulillah, last weekend i berjaya siapkan tasbih yang i plan nak bagi pada orang2 kuat majlis i. So, harini i nak ajar tutorial mcm mana nak buat. Senang je. Tapi, kalau rasa susah, i pon menerima tempahan sekiranya ada yang berminat. So, meh kita tengok cara nak buat.


I gunakan beads 5mm & 8mm. So, tasbih ni cute je. Senang nak bawak pergi mana2. Btw, since i dah lama tak buat benda2 ni, i tak ingat apa nama yang betul nye. I just panggil ikut nama yang i suka. Kehkeh.

You'll need:
1. String ( I tak ingat apa jenis tali ni, tapi dia ada tulis diameter 45mm)
2. Stopper
3. Bunga2 untuk embellish the pearl (Optional)
4. Pin (Loop) x2 pcs
5. Pin 
6. Pearls 5mm x 35 pcs
7. Pearls 8mm x 3 pcs
8. Sambungan pendant. 

Tools needed:
 1. Round nose (optional, kalau guna long nose pon boleh je)
2. Cutter
3. Long nose 
 Masukkan pearls 5mm sebanyank 11 biji. Then 1 biji pearl 8mm.
 Ulang sampai 3 set. 11 biji 5mm-1 biji 8mm-11 biji 5mm-1 biji 8mm- 11 5mm
 Ikat hujung tali tu. Ikat macam simpulan biasa.
 Masukkan stopper.
 Kemekkan/ leperkan stopper menggunakan long nose supaya ikatan tu mati & tak tertanggal.
 Sampai jadi mcm ni. 
 Potong hujung tali yang lebih.
 Masukkan hujung tali yang dah dipotong ke dalam sambungan pendant (sampai cover semua stooper & ikatan tadi).
 Then tutup.
Untuk jurai2 nya pula, ambil 1 biji pearl 8mm, masukkan ke dalam pin & letakkan bunga pada hujung nya. 
Buatkan loop.  
Then masukkan satu loop pin. 
Masukkan pearl 5mm ke dalam loop pin tadi. 
 Then ulang. So, ada 2 biji 5mm, 1 biji 8mm. Yang hujung tadi, loop kan dia ke dalam sambungan pendant.
 So, siap lah tasbih kita!
Masukkan dalam plastik/ uncang then letak sticker untuk jadikan door gift! 
Buat banyak2 sampai cukup. Selamat mencuba!!

So, sesiapa yang berminat, boleh pm me at azreenshafie@gmail.com untuk tempahan/ pertanyaan lanjut.

13 comments:

Nisah Idham said...

comel-comel jer tasbih ni...

A Z R E E N said...

@Nisah Idham: Comel kannnn :)

cik mah said...

comel2...lebih kuranglah ngan cik mah punya...cik mah wat sendiri juga untuk mjlis nikah... :)

A Z R E E N said...

@Cik Mah: Mesti banyak kan u buat? I buat sikit je, sakit2 tangan buat benda ni.

cik mah said...

hehehhe...xla..cik mah wat dlm 60 je...xwat byk pun..saja test2 hari tu...

Anonymous said...

bahan2 ne bole dpt di mana ea? kedai jual apa y bole di cari , if tempah price mcm mane

Anonymous said...

u beli kat mana barang nak buat tasbih ni dear?
espcially benda yg kecik2 tu?
:)

SewLove said...

salam, kalau diy 1 tasbih agak berapa kos?

Si Matatajam said...

Comelnya tasbih... Singgah jenguk cara nak buat tasbih..salam kenal

cik tie@ibtisam said...

salam...
ade jual stoper dgn pin2 tu x?
bole tau harga?

anis amira said...

as salam..saya pun tgh DiY tasbih mini ni..leka je time buatnya..nanti sy update pasal tasbih ni jugak (buat muka xmalu)..hehe..nanti singgah la blog saya..anisstories.blogspot.com..tq sis

anis said...

as salam..salam perkenalan, saya pun tgh DIY Tasbih mini ni..leka aje time membuatnya..singgah la blog saya nanti sy update pasal entry ni (buat muka xmalu)..hihi..anisstories.blogspot.com..tq

Annaz Mohd said...

Salam Perkenalan.
Singgah tengok tasbih comey2..