The Fans

Monday, April 25, 2011

Mashed Potato [Resepi]

Resepi yang paling senang di dunia. And mampu membuatkan anda kenyang dengan agak lama. Selain itu, dia murah juga. 2 in 1. Diet duit & diet perut (Eh, makan kentang tak diet kan?) :P

Bahan- bahan:
  • Ubi Kentang
  • Bawang besar
  • Tepung
  • Salt (Garam)
  • Air
Fresh milk/ low fat milk (Apa- apa milk will do)
Buttercup
Black pepper


Cara- cara:
Basuh kentang, kupas kulit dan potong kecil- kecil. Masukkan dalam periuk bersama air dan garam, dan biarkan sampai kentang masak (lembik).

Bila kentang dah masak, lenyekkan sampai hancur. I pakai garfu je :)
Kemudian, ambil 1/4 daripada kentang yang dah di lenyek tadi dan asingkan. Ambil yang 3/4 lagi dan masukkan butter (lebih kurang 3 or 4 sudu), susu (setengah cawan) dan kacau/gaul/ lenyek sampai rata.
Tips:
Jangan masukkan garam lagi sebab kita dah rebus kentang tu tadi dengan garam. Rasa dulu, kalau kurang masin baru lah tambah garam. Mashed potato kita dah siap!

Untuk gravy/ kuah pula, gunakan 1/4 portion yang kita telah asingkan tadi.
Panaskan kuali, masukkan butter dan tumis bawang besar yang telah di blend tadi sampai masak.
Masukkan kentang yang 1/4 portion tadi.
Masukkan susu 1 cawan. Perasa dengan black pepper.
Masukkan air dan tepung.
Kecilkan api dan biar mendidih.

Mashed potato & gravy siap untuk dimakan :)

p/s: Semalam i buat mashed potato, tapi lupa kat rumah bawang dah habis. Sebab tu gravy ni warna dia cerah sangat.

2 comments:

dR Hannah said...

waaaa.. sounds convenient looks yummy! me wanna try lah since i wanna start dieting sebab nak makan banyak later on! :)

A Z R E E N said...

yelah u tu. nak diet konon. haha. ok2, all the best with your diet. nanti balik msia leh makan banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.