So, malam 1st May tu kita bake lah muffin ni sama- sama. And celebrate esok nya guna muffin ni jugak. Hehe. Resepi i dapat dari sini and ikut kepala sendiri sikit- sikit. Jadi, mari lihat apa yang berlaku.
Menurut resepi, kalau ikut sukatan ni akan dapat dalam 24- 28 muffin. And i buat haritu dapat 24 muffin :)
Bahan- bahan untuk muffin:
3 cawan tepung (sila lihat cawan yang i pakai :P)
2 1/4 cawan gula
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu teh garam
2 sudu teh baking soda
2/3 cawan minyak sayuran
2 cawan air
2 sudu makan cuka (sila percaya)
2 sudu teh essence vanilla
Bahan- bahan untuk surprise center (inti) muffin:
1 packet 225g (8 once) cream cheese (Philadelphia)
1 biji telur
1/2 cawan gula
1/4 sudu teh garam
1 cawan chocolate chips
Cara- cara untuk membuat muffin:
Campurkan tepung, gula, serbuk koko, garam, dan baking soda ke dalam mangkuk yang besar. (I guna besen je).
Untuk surprise center (inti) muffin:
Pukul cream cheese, telur, gula dan garam sehingga ringan dan gebu.
Masukkan chocolate chips dan pukul sehingga sebati.
Masukkan chocolate chips dan pukul sehingga sebati.
Panaskan oven pada suhu 175 Degree Celcius.
Letakkan bekas muffin ke dalam muffin tray. Masukkan adunan muffin sehingga 1/3 penuh. Kemudian, masukkan 1 sudu teh surprise center (inti) dalam adunan tadi. Lepas tu, masukkan lagi adunan muffin sehingga 2/3 penuh.
Letakkan bekas muffin ke dalam muffin tray. Masukkan adunan muffin sehingga 1/3 penuh. Kemudian, masukkan 1 sudu teh surprise center (inti) dalam adunan tadi. Lepas tu, masukkan lagi adunan muffin sehingga 2/3 penuh.
Jadi, surprise centre tu sepatut nya ada kat tengah- tengah adunan. Tapi i punya macam dah lebih sampai nampak- nampak warna putih (cream cheese) tu :P
Masukkan dalam oven yang telah kita panaskan tadi. Bakar lebih kurang 20-25 minit. Kalau nak tahu dah masak ke tak, cucuk dengan lidi/ garfu. Kalau dia keluar smooth je and tak ada lekat- lekat so dia dah masak lah :)
Masukkan dalam oven yang telah kita panaskan tadi. Bakar lebih kurang 20-25 minit. Kalau nak tahu dah masak ke tak, cucuk dengan lidi/ garfu. Kalau dia keluar smooth je and tak ada lekat- lekat so dia dah masak lah :)
Now boleh indulge, tapi tunggu sejuk sikit. Kalau nak lagi sedap, masukkan dalam peti :) Sedappppp. Tiba- tiba rasa nak makan lagi "-_-
No comments:
Post a Comment