The Fans

Friday, January 27, 2012

Engagement Review: Hantaran Part 1 (From Him)

Macam dalam list before, i ada mention hantaran untuk majlis tunang ni ialah 7 berbalas 9. And parents kami cuma mahu makanan, barang2 manis and kelengkapan solat sahaja. So the list are:
  1. Kain pasang (untuk nikah)
  2. Sireh junjung
  3. Kek
  4. Telekung & sejadah
  5. Cincin ( 2 bentuk; Tunang & merisik)
  6. Buah- buahan
  7. Coklat
Untuk kain pasang, yang lace tu my future MIL belikan time pergi tunaikan haji haritu. And for the lining, i beli kain poly crepe colour grey dekat Kamdar Jalan TAR. Sejadah & telekung pulak kami pergi hunting sama- sama juga dekat Jalan TAR. Dalam ganbar memang tak nampak sejadah sebab sejadah tu ada dekat bawah telekung :)

Untuk kek pulak, i beli siap2 dekat secret recipe yang tak jauh dari rumah i and suruh abang pass pada rombongan lelaki bila depa sampai. Takut nanti kalau kek tu dibeli dari Temerloh, by the time depa sampai dah cair dah kek i kan :(

Untuk coklat & buah- buahan & sireh junjung pulak totally digubah sendiri oleh my future MIL & SIL. And untuk sireh junjung tu my future MIL nak sangat pakai fresh flowers. Tapi nak cari rose macam susah kan. So dia pakai lah kekwa sebab senang nak cari. Selalu nya ada aunty india yang jual dekat banyak tempat kan.

Here is the best part. Ingat tak i ada cerita dekat sini. So gubahan cincin & bunga rampai tu memang En. Tunang yang buat. Pheewitt. Hehe. Bangga pula rasa nya. Cincin merisik, kami beli sama2 and cincin tunang pulak si dia pergi beli dengan future MIL sebab nak surprise kata nya. And i hanya tengok on the day itself. I suka je dengan cincin tu. Thanks sayang.

And tema hantaran from pihak lelaki adalah silver & gold. My future MIL yang beria sangat nak warna ni. Cantik jugak bila dah siap. Nampak exclusive je. And katanya tema hantaran tu burung sebab kalau perasan, dekat setiap hantaran tu akan ada paling kurang pon seekor burung.

No comments: