The Fans

Wednesday, October 31, 2012

Wakalah Wali

Apa itu wakalah wali?

-Wali mewakilkan kepada orang lain untuk mewalikan pernikahan. Contohnya, bapa mewakilkan kepada Kadi untuk menikahkan. Untuk penerangan selanjutnya, baca disini.
******************************************************************************
Disebabkan mama & abah dah bercerai, and i tinggal dengan mama di Terengganu. And abah pula menetap di Penang. So, sejak 25 tahun hidup ni, i dah faham sangat dengan perangai abah i. Risau pula kalau dia tiba2 tak muncul untuk mewalikan i pada hari pernikahan. And i dah lama juga tak jumpa abah, rasa nya dalam 5 tahun ++ kot. Ada call, tapi sangat jarang. Once in a blue moon.

So, i called Pejabat Agama Dungun untuk penerangan. Ustaz tu cakap (lupa nak tanya nama) that abah kena pergi ke Pejabat Agama Penang & ambil borang untuk proses wakalah wali. Isi & bagi pada i borang tu. Then i kena kepilkan borang tu sekali time i nak submit borang nikah i.

Tapi i tak buat lagi lah. Sebab sedang tunggu turn untuk test HIV. Nanti kalau i dah buat, i akan ceritakan proses seteus nya nanti.

Here few answers dari kawan2 yang ada experience.


Moga bermanfaat!

No comments: