The Fans

Thursday, September 6, 2012

Wedding Tutorial: Rozek/ Rosette/ Button Badge for Family Members #DIY

Remember i ada pernah tulis pasal rozek yang i nak buat untuk family members dekat entry sini? Last2 i tak jadi nak buat sebab i rasa macam leceh je nak gulung2, potong2 and time gulung tu kalau salah gulung jadi comot & tak cantik. Plus dia guna lebih banyak felt. *Kedekut* So, i pon jalan2 lagi di internet & finally i decided to buat rozek yang lebih simple. So, mempersembahkan rozek yang bakal di pakai family members.


So, mari kita ke tutorial. I rasa, kalau google pon, ada banyak tutorial. Tapi, this is my style to do it.  Harap bermanfaat.

1) Mula2 potong kain felt kepada desired size. Potong kepada bentuk segi empat tepat. Alamak, i dah lupa i punya size berapa. Total bunga yang i dapat untuk setengah meter (RM 5.00) adalah 75 keping. I buat 5 kelopak.
 2) Then ambil 1 potong, lipat dua & jahit jelujur pada hujung yang terbuka.
 3) Ambil lagi 4 potong (total 5 potong) dan jahit jelujur side by side macam gambar.
 5) Bila dah habis jahit, tarik je kain felt tu sampai  dia berkedut & rapat. Pegang kemas2.
 6) Cantumkan membentuk bulatan/ bunga antara kelopak first & kelopak last.
 7) So dia akan jadi sekuntum bunga :)
 8) Macam gambar ni.
 9) Kemudian, letak gam ditengah2 untuk lekatkan bunga yang sekeping lagi. Bergantung pada kesesuaian nak guna berapa layer/ warna.
 10) I guna kuning 1st layer & biru 2nd layer.

 11) Letak gam kat tengah2 untuk gamkan pearl. I guna yang size agak besar, tapi x sure size nye apa :P Jangan marah ye.
 12) Siapkan sampai pengsan.
 13) Letakkan gam pada bahagian belakang untuk pin & label/ nama. Make sure label/ nama tu ada lebihan sikit supaya bila kita gam, dia tak terselindung. I just pakai kertas yang sedikit tebal & print untuk label.
 14) Siap untuk diagih2 kan! :)
Selamat mencuba! Kalau ada pertanyaan, boleh email kalau tak faham. All the best & good luck.

2 comments:

Nn said...

rajin. boleh buat pin tudung juga kn..

A Z R E E N said...

try la buat, senang je :) pas majlis sedara2 boleh buat pin tudung/ hiasan :)