Bahan- bahan:
- Ubi Kentang
- Bawang besar
- Tepung
- Salt (Garam)
- Air
Cara- cara:
Basuh kentang, kupas kulit dan potong kecil- kecil. Masukkan dalam periuk bersama air dan garam, dan biarkan sampai kentang masak (lembik).
Bila kentang dah masak, lenyekkan sampai hancur. I pakai garfu je :)
Tips: Jangan masukkan garam lagi sebab kita dah rebus kentang tu tadi dengan garam. Rasa dulu, kalau kurang masin baru lah tambah garam. Mashed potato kita dah siap!
Panaskan kuali, masukkan butter dan tumis bawang besar yang telah di blend tadi sampai masak.
Masukkan kentang yang 1/4 portion tadi.
Masukkan susu 1 cawan. Perasa dengan black pepper.
Masukkan air dan tepung.
Kecilkan api dan biar mendidih.
2 comments:
waaaa.. sounds convenient looks yummy! me wanna try lah since i wanna start dieting sebab nak makan banyak later on! :)
yelah u tu. nak diet konon. haha. ok2, all the best with your diet. nanti balik msia leh makan banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.
Post a Comment